Letos byla ukončena 1. etapa výstavby našeho nového provozu v Kostelních Kračanech a spustili jsme v ní výrobu kváskových chlebů. Kváskové chleby KVASKO se úspěšně uvedly na trh.
Letos byl pro nás přelomový. Po nejistých časech v souvislosti s restrikcemi Covid-19 jsme se opět měli možnost pracovat bez omezení. Získali jsme prestižní ocenění Slovenské spořitelny a SME-Index: Cenu FéliX Business Award v kategorii Výjimečný rodinný byznys 2022.
MINIT patří k největším pekárenským firmám nejen na Slovensku, ale také v České republice Česku. Na českém trhu působí samostatná společnost MINIT BOHEMIA, která je také součástí rodinného podnikání. Letos slaví své 20. výročí od založení. Bylo to v roce 2000, kdy se křupavé minitky upekly v České republice poprvé. Dnes tak denně provoní čerstvě upečenými výrobky MINIT více než 200 českých obchodních partnerů. V České republice jsou minitky i pekárenské výrobky stejně vyhledávané jako na Slovensku. Za ta léta se značka MINIT stala tradiční, kultovní a oblíbenou i na českém trhu.
Instalovali jsme novou výrobní linku Canol3 a startujeme novou éru v kategorii jemné pekařské mražené výrobky. Novou proto, že máme připraveny inovativní tvary pro naše spotřebitele a spoustu nápadů na ještě lepší a bohaté náplně. Zároveň jsme uvedli prémiový unikát v našem portfoliu: ručně vyráběnou kváskovou linii OSKAR – přímo z kamenné pece.
Prvních 6 měsíců tohoto roku bylo klíčových, ale zvládli jsme je. Podařilo se nám obnovit výrobní prostory a zahájili jsme výrobu na všech výrobních linkách. Měsíční kapacita tak činí 2 000 t.
Při plánované údržbě před jedním letním víkendem v areálu pekáren vypukl požár, který zničil až čtyři pětiny výrobních kapacit. „Byla to určitě nejvíce stresující situace, jakou jsem v podnikání zažil. Ale ještě ten večer jsme si ve vedení řekli, že jdeme dál,“ vzpomíná zakladatel Minitu František Ambrovics. Po víkendu svolali k vyhořelé výrobní hale všechny zaměstnance, kterých je více než 300, aby své odhodlání pokračovat prezentovali přímo před nimi, a tak je to až do dnešního dne.
Přibližně jedna třetina produkce jde na export a slovenské výrobky jsou vyhledávány v Maďarsku, v Polsku, v Rakousku, ale také v Pobaltí. Výrobky jsou dostupné v síti potravin daných zemí, jako například Penny, Spar, Auchan, Tesco a CBA (v rámci V4).
Společnost se přejmenovala na MINIT SLOVAKIA spol. s r. o., kde v názvu ukrývá výrobu mini pečiva upečeného za pár minut do křupava. Zároveň byla v daném roce zahájena výroba kváskových výrobků na vysokokapacitní lince, což společnost zařadilo na první místo mezi slovenskými dodavateli mražených kynutých výrobků na slovenský trh.
V MINIT jsme začali s výrobou plněných CROISSANTŮ na automatické lince v klasické i mini podobě, s náplní i bez náplně. Speciální technologie postupu nás řadí mezi špičku na evropském trhu a jsme na to právem hrdí.
Naše portfolio předpečených výrobků se opět rozrostlo. Uvedli jsme do provozu novou automatickou linku Mecatherm, kde vyrábíme předpečené chleby, jako jsou například oblíbený Kváskový delikates premium nebo Kváskový vícezrnný delikát.
Uvádíme do provozu první automatickou linku na výrobu jemných pekařských mražených výrobků. Zavedení automatizace pro nás neznamená pouze navýšení kapacity, ale jde hlavně o zvýšení efektivity celkového pracovního procesu, o odlehčení pracovníkům od těžké fyzické práce a o vyrovnanou kvalitu výrobků.
Zahájili jsme provoz nového skladu hotových výrobků o kapacitě 2 000 paletových míst.
Velké stěhování do vlastních prostor na ulici Múzejná, kde máme vše na jednom místě: výrobní prostory, sklady i administrativní zázemí. V tomto roce jsme začali dodávat mražené pekařské výrobky do obchodních sítí na Slovensku a tento rok datujeme jako začátek rozvoje „bake off“ provozoven v retailu.
Vznik partnerské společnosti MINIT BOHEMIA, která je součástí rodinného podnikání. Dnes je společnost dodavatelem čerstvě upečeného pečiva do více než 200 maloobchodních míst, kam zahrnujeme franšízové pekárničky i gastro odběratele.
Mezníkem v historii společnosti byl rok 1999. Byl to rok, kdy se otevřela první franšízová pekárnička a současně k tomuto datu evidujeme vznik slovenského franšízového systému. Dějiny MINIT píší začátek výroby MINI výrobků, které jsme přes síť našich franšízových partnerů začali prodávat na váhu. Zde vzniká také první MINIT papírový sáček v oranžové MINIT barvě.
Datujeme začátek výroby jemných pekařských výrobků šokovým mražením. Portfolio tvořilo nejen kusové, ale i plněné pečivo z listového těsta v různých tvarech se zajímavými příchutěmi.
Bratři Ambrovicsovi založili rodinnou pekárnu ve sklepě rodinného domu. První úspěch přinesly francouzské bagety, které majitelé vlastnoručně vyráběli a distribuovali do okolních prodejen. Zde začala láska k pekařskému řemeslu, kterému se rodina věnuje dodnes.